wtorek, 28 stycznia 2014

Salsa mexicana - podstawowy sos meksykański

Przepis na najbardziej uniwersalny ze wszystkich meksykańskich sosów jest tak prosty do zrobienia przy użyciu składników dostępnych w każdym warzywniaku (no może poza świeża kolendrą), ze od dzisiaj nie ma więcej wymówek i nie kupujemy już sosu gotowego, a podany niżej przepis traktujemy wyłącznie jako inspiracje do przyrządzenia swojej salsy, takiej jaka nam najbardziej smakuje. Raz przygotowana może z powodzeniem stać przez kilka dni w lodowce, doskonale tez nadaje się do pasteryzacji w słoiku. Zapraszam!


Składniki:
- 3 duże pomidory
- cebula
- średnia czerwona papryka
- pół zielonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- ulubiona ostra papryka (suszona bądź świeże papryczki chili) - ilość dowolna
- łyżka octu balsamicznego
- po pół łyżeczki cukru, soli i kuminu
- mielony pieprz czarny do smaku
- opcjonalnie świeża kolendra

Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy następnie pokrojone w drobną kostkę obrane ze skorki pomidory, paprykę i czosnek. Na wolnym ogniu dusimy wszystko co najmniej 20 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy,ocet oraz listki kolendry i dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Smacznego!


-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz