wtorek, 24 września 2013

Sofrito - baza hiszpańskiej kuchni


Sofrito nie jest potrawą samą w sobie, jest to bardziej rodzaj sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań, jednakże jego popularność w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej oraz szeroki wachlarz przepisów które wymagają jego użycia powodują, że należy poświęcić sofrito osobny wpis. Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się raczej oszczędnością w stosowaniu przypraw, oczywiście zioła mają swoje zastosowanie, jak chociażby powszechnie używany tymianek, jednak jeśli można doszukać się jakichś cech wspólnych w tak zróżnicowanej regionalnie kuchni, to będzie to dominujący smak warzyw. 


Podstawowymi składnikami są zawsze cebula i czosnek, reszta zależy od przygotowywanej potrawy oraz lokalnych zwyczajów. Wszystkie składniki należy jak najdrobniej pokroić, a następnie podsmażać na wolnym ogniu, przeważnie na patelni (może też być w garnku z grubym dnem) na odrobinie oliwy z oliwek. Im dłużej smażymy - tym lepiej. Niektóre przepisy mówią o 40 minutach, przeważnie 20 min już daje pożądany efekt, najważniejsze jest, aby sofrito nie przypalić. W Kastylii do cebuli i czosnku dodaje się pod koniec smażenia łyżeczkę słodkiej papryki  w proszku lub plasterki kiełbasy chorizo - tak przygotowany sos jest fantastyczną bazą do potraw z roślin strączkowych. Wspaniale sprawdza się też pokrojony w drobną kostkę seler naciowy (bez liści) - jest to szczególnie popularne w Ameryce, świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup. Poniżej przepis na przykładowe, uniwersalne sofrito, mogące stanowić doskonałą bazę do przygotowania hiszpańskiej paelli.

Składniki:
- duża cebula
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- średni pomidor bez skórki
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
Wszystkie składniki kroimy jak najdrobniej. Na delikatnie rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy najpierw cebulę i czosnek i podsmażamy na wolnym ogniu, aż się zeszkli cebula, uważając aby w żadnym wypadku nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy paprykę i smażymy co najmniej tak długo, aż stanie się kompletnie miękka.Jako ostatni składnik dodajemy pomidora. Sofrito można przygotować w większej ilości i zamrozić, można je też zmiksować przy użyciu blendera. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz