wtorek, 25 lutego 2014

Arroz Chaufa - peruwiański ryż smażony

... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallina wspominałem o wpływie rożnych kultur na kuchnię latynoamerykańską,  imigranci z Państwa Środka również wywarli na nią znaczy wpływ, szczególnie w Peru. Może wydawać się nam to zaskakujące, ale w XIX wieku kraj ten był celem dla wielu tysięcy chińskich imigrantów, a do dziś w Limie istnieje "China Town". Ich wpływ kulinarny był tak silny, ze narodziła się tam osobna kuchnia chifa, będąca połączeniem tradycji Chin i Peru. Z tej właśnie kuchni wywodzi się dzisiejszy przepis na arroz chaufa, czyli smażony ryz w warzywami i kurczakiem, czasem zawierający owoce morza. Jego ekwadorska wersja to chaulafan, znacznie częściej zawierającą owoce morza, natomiast bez obowiązkowego w Peru dodatku imbiru. Wybór warzyw użytych do przygotowania tej potrawy jest zasadniczo kwestia indywidualna, ale pozycją obowiązkową jest cebula siedmiolatka, ewentualnie zastąpiona inną zieloną cebulką ze szczypiorem. Zapraszam! 


Składniki:
- ugotowana pierś z kurczaka
- szklanka suchego ryżu
- 3 jajka
- 100 gr boczku
- 4 cebule siedmiolatki
- czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- ewentualnie dodatkowe warzywa (np. groszek, marchewka albo seler naciowy)
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- sos sojowy do smaku

przepis na arroz chaufa

Wykonanie:
Ugotowaną pierś kurczaka pokroić w nieduże kawałki. Ryż ugotować na sypko, ewentualnie wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego dnia. Peruwiańczycy zwykle gotują go dodając do wody rozgniecione ząbki czosnku (na szklankę suchego wystarczą 2). Ubijamy jajka i smażymy cienki omlet, który następnie kroimy na wąskie, nieduże kawałki. 


Arroz chaufa najlepiej jest przygotować w woku. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony boczek na  tyle, aby był usmażony, ale nie chrupiący, dodajemy imbir, czosnek, paprykę i podsmażamy wszystko przez chwile. Wrzucamy kurczaka i ryż, energicznie mieszając smażymy wszystko przez kilka minut, tuz przed końcem dodając omlet, cebulkę i tyle sosu sojowego, aby ryż nabrał ciemnego koloru. Podajemy natychmiast gorące, posypując każdą porcję szczypiorem. Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wygląda i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, ze nie na temat, ale moze dostane tu odpowiedz, czy w Hiszpani znają ciasto kopiec kreta? Chcialabym je upiec dla znajomych, jednak wolę zeby to bylo cos dla nich nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hiszpanie bardzo mało pieką w domu, owszem, przygotowują pyszne desery ale nie tak jak u nas, więc kopiec kreta będzie świetną niespodzianką.

      Usuń
    2. Hiszpanie bardzo mało pieką w domu, owszem, przygotowują pyszne desery ale nie tak jak u nas, więc kopiec kreta będzie świetną niespodzianką.

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, dzięki za kolejny tak zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hiszpańska kuchnia jest mi bardzo bliska. Lubię te dania, ale miło się zaskoczyłem będąc w restauracji w kurorcie Sharm el Sheikh w Egipcie. Tam jadłem najlepszy ryż z warzywami, mięsem i sosem. Nie wiem, co to było za danie, ale lepszego nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń