poniedziałek, 30 września 2013

Chili con carne - przepis ekspresowy

Chili con carne to jedno z tych dań, które jako pierwsze nam przychodzą na myśl, gdy mowa o kuchni meksykańskiej. Prawda jest jednak taka, że potrawa ta nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią tego kraju! Przepis pochodzi z końca wieku XIX i jest to jeden z przykładów kuchni Tex-Mex, czyli meksykańsko-amerykańskiego pogranicza (w zasadzie większość jedzenia serwowanego w Europie w "meksykańskich restauracjach" to w rzeczywistości potrawy Tex-Mex). Chili con carne stało się jednak tak popularne na całym świecie, że i pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej zaczęto przygotowywać potrawy na nim wzorowane. Dziś przedstawiam prawdopodobnie najprostszy przepis na tą pyszną, sycącą i łatwą w wykonaniu potrawę. 


Składniki:
- 600 gr mielonego mięsa (wołowiny, ale może też być wołowo-wieprzowe)
- 2 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
-  500 ml sosu pomidorowego (nie koncentratu)
- duża  cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka - do smaku
- 1 kostka rosołowa wołowa
- sól, pieprz

Wykonanie:
W garnku z grubym dnem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, smażymy cały czas intensywnie mieszając. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do garnka wszystkie pozostałe składniki. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę. Danie można podawać z białym ryżem, bądź też samodzielnie. Następnego dnia, gdy zgęstnieje, chili con carne jest znakomitym nadzieniem do naleśników. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz