sobota, 12 października 2013

Jagnięcina dla początkujących - Caldereta de cordero

Specjalnie na weekend przepis na pyszne danie z jagnięciny. Caldereta de cordero czy też inaczej caldereta manchega to kolejne z serii tradycyjne, jednogarnkowe danie, typowe dla centralnych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Jako, że jest to danie wywodzące się z kuchni pasterskiej, to charakteryzuje  się łatwością wykonania, wykorzystaniem powszechnie dostępnych, niedrogich składników, a zaraz jest smaczne i bardzo sycące. W Hiszpanii do przygotowania potraw z jagnięciny tradycyjnie wykorzystuje się wino białe wytrawne, ewentualnie jeśli lubimy eksperymenty można dodać białe półsłodkie, jeśli mamy szczęście i posiadamy prawdziwą młodą jagnięcinę, to nie używajmy wina czerwonego - zdominuje charakterystyczny, delikatny aromat tego szlachetnego mięsa. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy z jakichś powodów mają opory przed jedzeniem jagnięciny - przygotowana wg tego przepisu jest idealnym daniem na przełamanie tych uprzedzeń i otwarciem na nowe kulinarne doznania.

Uwagi do przepisu: do przygotowania calderety można użyć dowolnych, także mniej szlachetnych części jagnięciny, byleby nie była zbyt tłusta, ja jednak użyłem mięsa z udźca i efekt jest naprawdę pyszny. Do zagęszczenia sosu niektóre tradycyjne przepisy zalecają użycie chleba - jednak mąka sprawdza się też znakomicie. Pominąłem dodatek jagnięcej wątróbki, którą należałoby podsmażyć razem z mięsem, a następnie rozetrzeć i dodać do sosu, jest to jednak produkt niedostępny w miasteczku w którym mieszkam. Można do potrawy dodać również ziemniaki, gotując je razem z mięsem i resztą warzyw - kwestia uznania.

jagnięcina dla początkujących

 Składniki: 
- 0,5 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- duża cebula
- 3 pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
- 300 ml białego wina
- 4 ząbki czosnku
- czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu
- ostra papryka do smaku
- sól i pieprz

Wykonanie: 
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy w całości obrane ząbki czosnku, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się ze złocą, po czym zdejmujemy je. 


Na tej samej patelni podsmażamy następnie jagnięcinę przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już gotowa, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok, a na tej samej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy mąkę, mieszamy intensywnie, a następnie wrzucamy pozostałe warzywa (papryki i pomidory) również pokrojone w kostkę (nie musi być drobna) i zalewamy winem. Gotujemy na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie ogień zmniejszamy, dodajemy przyprawy i podsmażone mięso i na wolnym ogniu dusimy przez 45 minut - godzinę. Ja przygotowałem calderetę na glinianej, głębokiej patelni, ale z powodzeniem można to zrobić również w garnku. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz