czwartek, 10 października 2013

Szaszłyki z krewetkami i wieprzowiną

Szaszłyki - znane i popularne na całym świecie. Zachęcam do spróbowania rzadko spotykanego w polskiej kuchni połączenia smaków, wieprzowiny z owocami morza. Szczerze polecam wcześniejsze obsmażenie wszystkich składników poza krewetkami, co pozwoli nam na skrócenie do minimum czasu pieczenia / grillowania, bowiem krewetki wymagają dosłownie tylko kilku chwil przygotowania. 


Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 300 gr krewetek
- zielona i czerwona papryka
- cebula
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 
Obsmażamy na patelni pokrojone w kostkę polędwiczki, następnie dorzucamy cebulę i paprykę, soli i pieprzymy, smażymy jeszcze ok 2 minut. Następnie wszystkie składniki nabijamy na patyczki (jeśli krewetki były mrożone, należy upewnić się, że są całkiem rozmrożone, najlepiej rozmrażać je powoli w lodówce). Szaszłyki przygotowujemy albo na grillu, albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5, maksymalnie 10 minut - kiedy krewetki zmienią swój kolor z obu stron są już w zasadzie gotowe. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz