wtorek, 22 października 2013

Chorizo al vino

Jedną z rzeczy, które kojarzą się nam z Hiszpanią są tapas, czyli różnego rodzaju przekąski bądź dania w miniaturowych porcjach, serwowane przeważnie do napojów w barach. Tapas zasługują na osobny wpis, poświęcony ich rodzajom, dziś chcę przedstawić niezwykle prosty przepis na pyszną przekąskę na gorąco - chorizo al vino, smażona kiełbasa chorizo z winem. Można użyć dowolnego rodzaju chorizo, z tym, że te najgrubsze, o średnicy ponad 2-3 cm nadają się do przygotowania tej akurat potrawy.


Składniki:
-
0,5 kg chorizo
- 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
- opcjonalnie łyżka siekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w grube, półtoracentymetrowe plasterki i podsmażamy na patelni przez nie więcej niż 5 minut, nie dodając żadnego tłuszczu. Następnie zalewamy je winem i na małym ogniu smażymy przez ok 20 minut, aż wytopi się tłuszcz a wino zostanie pochłonięte przez mięso. Jeśli nasza kiełbasa była bardzo tłusta, możemy zlać większość powstałego sosu, gdyż składa się on głównie z tłuszczu. Jeśli chcemy dodać pietruszkę, robimy to tuż przed końcem smażenia. Podajemy od razu gorące. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Będąc w San Francisco w hiszpańskiej restauracji jadłam pierwszy raz chorizo. Urzekło mnie, mimo że nie jestem fanką kiełbas. Super smak, charakterny. Ciekawe dania można z tej kiełbasy zaproponować.

    OdpowiedzUsuń